le coup épique

.
I La Chanson de Roland, som jag nu läst på svenska som Rolandssången, har jag lärt mig ett nytt begrepp:
.
Le coup épique.
.
Detta det "episka hugget" förekommer ett par gånger i sången, och det innebär helt enkelt att den ena riddaren hugger med sitt svärd med start genom hjälmen på motståndaren och klyver honom på mitten från huvudet till skrevet och hugget fortsätter sen genom ryggraden på hästen så att hela ekipaget dör.
.
Schvopp!
.
Striderna som skildras i (och utgör) Rolandssången äger rum i slutet av ett frankiskt fälttåg in i Spanien. Det är Karl den store som är långt hemifrån Aachen och som leder ett sorts korståg under tiden från påsk till augusti år 778.
.
Rolands svärd heter Durendal och det är stackaren Chernubles och hans häst som råkar ut för ett coup épique:
.
Schvupp!
.
Rolands gode vän riddaren Olivier upprepar det episka hugget med sitt svärd Halteclere genom riddaren Justin från Val Ferrée och dödar honom och hans häst.
.
Sången är förfärlig. Det är krig och död för hela slanten.
.
Som en följd av all denna ofred svimmas det och gråts mycket i sången. På slutet dör Rolands trolovade Aude av sorg. En spansk kung dör av sorg. Då Roland ser att vännen Olivier blir svårt sårad svimmar han och rider sedan medvetslös omkring på slagfältet varpå den omtöcknade Olivier tar miste på vän och fiende och hugger Roland över hjälmen:
.
Schpapp!
.
Men just detta försök till coup épique misslyckas: hugget stannar i hjälmen och Roland tar ingen skada.
.
- Min käre vän, du högg väl ej med vilje?
- Förlåt mig, broder, för att jag tog så miste!

.
Därefter bugar de sig helt vördsamt och så stiger Olivier av sin häst, lägger sig i gräset och dör. Då gråter Roland "och aldrig får ni höra en man mer tyngd av sorg", och sen svimmar han igen "men han hålls kvar av sina gyllne stigbyglar och kan ej falla, åt vilket håll han än må luta."
.
Roland vaknar till sans igen och kämpar vidare tills han är siste överlevare bland den eftertrupp som (av den gemene Ganelon) lurats in i strid mot en övermäktig saracensk armé. Roland samlar bland de döda frankerna ihop de ädlaste av riddarna och lägger dem på rad: han gråter och kan inte stå på benen, ja: han svimmar av sorg.
.
Strax därefter dör han.
.
Den frankiska huvudstyrkan blir underrättad om överfallet på eftertruppen och vänder åter in i Spanien.
.
När Karl den store hejdlöst gråtande bland alla döda frankiska krigare till slut finner Roland svimmar kejsaren.
Och det är han inte ensam om:
.
Av sorg och ömkan svimmar hundra tusen franker.