om fult

.
Fornsvenskans fúl betyder: stinkande, skändlig.
Tyskans faul betyder: murken, lat, trög.
Fuls engelska släkting foul bjuder i en Engelsk-Svensk Ordbok på följande:

adjektiv

1. vidrig, motbjudande (smell lukt), äcklig (taste smak); illaluktande, stinkande
2. (om mat e.d.) skämd, rutten
3. smutsig; oren, förorenad (air luft); ~ linen smutskläder
4. skamlig, gemen; oanständig, snuskig, vulgär; ~ deed skamligt dåd; ~ language oanständigt språk
5. ojust, regelvidrig, otillåten, förbjuden, ogiltig; resort to ~ means ta till ojusta medel; ~ play ojust (falskt, ohederligt) spel; the police suspected ~ play polisen misstänkte våldsam (onaturlig) död
6. ful, dålig, ruskig, regnig (weather väder); have a ~ temper ha ett dåligt (hemskt) humör; ~ wind motvind
7. [till]täppt, igentäppt (drain avlopp); (om fartygsbotten) beväxt
8. tilltrasslad; fall (run) ~ of a) komma (råka) i konflikt med (the law rättvisan), b) kollidera med
9. vard. dålig, ointressant (book bok)

substantiv

1. ojust spel, fel, regelbrott, ruff; (i boxning) foul
2. trassel (av metrev e.d.); påsegling, kollision
3. through fair and ~ i vått och torrt

verb

1. smutsa[s] ner, bli smutsig, förorena[s]
2. trassla[s] till, trassla sig; fastna i
3. vanhedra, fläcka
4. täppa[s] till (igen); (om sjögräs o.d.) växa fast (på fartygsbotten)
5. sport. spela ojust, ruffa; överträda (regler)
6. segla på, kollidera med
7. vard. ~ up a) sabba, förstöra, b) smutsa (skita) ner, c) täppa[s] till (igen), trassla[s] till


.
skönt
.
Skönt är en lärobok i estetik av Gunnar Berefelt. I sin undervisning i konstvetenskap och perception berättade Berefelt att han också ville skriva en bok med titeln Fult. Då skrattade auditoriet. 1998 förekom honom Tom Sandqvist med boken Det fula. En viktig källa för Sandqvist har varit Mark Cousins två artiklar "The Ugly" (båda alltså med samma titel). De följande styckena om fult är i mycket ett destillat av dessa källor. (Sen jag skrev detta har också Umberto Eco sammanställt en bok om fult.)
.
Att höra hur något hörs,
smaka hur något smakar,
känna hur något känns...
.
detta är estetik.
.
Grekiskans aisthesis: "förnimmelse"
.
Estetiskt beaktande är informationsbearbetning som berikar erfarenheten i det att man uppmärksammar fler egenskaper än de som krävs för att identifiera och använda objektet. Denna sorts förnimmelse är biologiskt nödvändig och att erfara mera är enligt Berefelt vad estetik handlar om. Att erfara mindre är fult, ont och dåligt. Att kalla något fult är att röja en besvikelse. Något har på alla väsentliga punkter svikit ens förväntningar.
.
Cousins artiklar vill att fult och skönt hör hemma i två olika register: estetiken behandlar upplevelsen av det sköna och då skönt inte är motsatsen till fult hör upplevelsen av det fula inte hemma i estetiken.
.
Fult och skönt finns i relationen mellan objektet och subjektet (inte i objektet självt). Det är subjektet som definierar det fula, inte det fula själv.
.
Kontexten gör objektet fult: det är på fel plats.
.
"Om det sköna objektet är passivt och mer eller mindre självtillräckligt, vilande i sitt eget väsen, är det fula objektet tvärtom aktivt och till och med aggressivt. Det fula objektet uppför sig som ett subjekt med egen vilja att hota oss." (Sandqvist, s 63.)
.
en ful
.
Under antiken var skönheten pyramidal med det enda/sanna/sköna/goda i toppspetsen och det fula någonstans i den mörka oformliga kaotiska botten. Det fula uppfattades negera det sköna och därmed även det sanna och eviga vilket gjorde fult till ont, dåligt, lågt, uselt, sedligt fördärvligt, omoraliskt, syndigt.
.
Klassisk skönhet krävde uppfyllandet av proportionernas perfektion i geometrisk helhet och klarhet. De ting som var ofullbordade eller skadade var fula. Fult var tillfälligt, ovisst, eventuellt, individuellt, felaktigt. Fult var avsaknad eller berövandet av vad som (borde ha) eftersträvats. Fult var ett misstag.
.
en annan ful
.
Under karolingisk tid uppfattades den materiella mångfaldens alla tillfälligheter vara uttryck för den gudomliga enheten. Då denna uppenbarades i form av tolkningsbara symboler och tecken innebar det att även fulheten var en del av den yttersta skönheten. Allt ingick som delar i ett teckensystem. Det förelåg ingen klar distinktion, ingen dikotomi, mellan det vackra och det fula.
.
en tredje ful
.
"Även om det sublima inte automatiskt är något fult och även om det fula inte behöver vara sublimt, finns här intressanta beröringspunkter, som hänger samman med upplevelsen av fara och skräck inför det som förefaller sakna gräns och proportioner." (Sandqvist, s 109.)
.
Allt som är skräckinjagande och fasansfullt är sublimt. Det är känslan av att undgå detta hot, att undgå själva döden, som är det sublimas effekt.
.
"Med andra ord: om denna gräns överskrids och subjektet går för långt eller objektet kommer för nära, kollapsar det sublima, jagets egen säkerhet. /---/ Vi har också sagt att det fula objektet kommer för nära. Det fula objektet insisterar på att överskrida denna gräns – och gör det. Det är alltså det fula som försätter jaget omedelbar fara, inte det sublima. Det sublima opererar i samma register som det sköna, medan det fula hävdar sin egen fasansfulla existens som ett direkt hot mot jagets identitet." (Sandqvist, s 116–117.)
.
är fult skönt?
.
Skönt leder etymologiskt via gotländskan (skauns)
över medeltidstyskan (schône)
till den germanska roten skau-n: skåda; synlig, iögonenfallande.
.
Det påminner om hur fult fungerar.
.
Exempelvis en smutsig eller trasig kopp
är synlig och iögonenfallande.
.
är fult fint?
.
Fin återfinns i fornsvenskan, liksom i många andra europeiska språk (fin, fine, fino, feine) och härleds ytterst till latinets finus: "slut", betecknande det som är fulländat. Eftersom fult är aktivt och framkallar hat och aggressioner blir det aldrig fint.
.
är fult vackert?
.
Det fornsvenska vak(k)er har med vakenhet att göra, vilket klargör ett uttryck som "ta det vackert". Det tyska wacker översätts duktig, tapper. Från 1585 finns ett omdöme rörande Gustav Vasa att han hade "wackra händer". Ordet förklaras etymologiskt med "vakande, vaksam, vaken, rask, ivrig".
.
Vacker är alltså en aktiv egenskap av typen "vara redo".
Att vara öppen för intryck.
Att vara vacker.
.
sammanfattning
.
Estetik betyder förnimmelse och att förnimma mycket är skönt.
.
Att uppfatta något som fult är att erfara mindre än vad man förväntat sig. Exempelvis kan fula hus förolämpa och göra folk aggressiva. På det sättet fungerar fult som konst.
.
facit
.
Är fult skönt?
Ja, fult är skönt (i betydelsen iögonenfallande).
.
Är fult fint?
Nej, eftersom fult är aktivt
(och framkallar hat och aggressioner)
blir det aldrig fint (avslutat).
.
Är fult vackert?
Nej. Men vacker kan uppfattas som en egenskap av typen
"vara öppen för intryck" där det fula gör dig vacker
(vaken, reflekterande).