sagolandet

.
"Denna bok tillägnas farbror Kungen som med sin blotta existens bevisar att vi lever i ett sagoland."
// Tage Danielssons dedikation i Sagor för barn över 18 år
.
I Historia de omnibus Gothorum Sueonumque regibus (1553) av Johannes Magnus kan man läsa en starkt nationalistisk och fantastisk bild av Sveriges historia. Det är på Johannes Magnus fantasifulla uppgifter svenska kungalängden stöder sig.
.
Till exempel är Erik XIV mytologiskt numrerad (av honom själv!) då sju av hans föregångare är sagokungar. Och de sex numrerade föregångarna till Karl VII (som hette Karl Sverkersson och blev mördad 1167) återfinns troligen endast hos Johannes Magnus.
.
En annan skojare var Olof Rudbeck som år 1679 delgav omvärlden vad han kommit fram till i sin forskning, nämligen att det försvunna Atlantis låg i Gamla Uppsala.

Det finns hos antika författare spridda citat och referenser till en viss Pytheas som på 300-talet f Kr företog en resa från den grekiska kolonin Massalia (d v s det nutida Marseille) till områden långt norrut där havet fryser om vintern och midnattssolen lyser om sommaren. Tyvärr är hans reseskildring inte bevarad till eftervärlden.
.
Enligt Rudbeck hade Jason och argonauterna seglat till Sverige på sin långa resa. Till Sverige hade också Odysseus kommit under sina tio vinddrivna år på havet.
.
De antika olympiska gudarna var egentligen de gamla svenska på Valhall. Att Apollon är en blek kopia av Balder bevisas (mer eller mindre) av Rudbeck. Och att "Zeus" går tillbaka på ett gammalt svenskt ord som betyder "gud". Javisst: Zeus är i själva verket Tor. Det visar sig också att Hades låg i Sverige och hade som föreståndare ingen mindre än Oden.
.
Om Olof Rudbeck finns mycket roligt att läsa i Drömmen om Atlantis av David King.