stormen

.
Har läst Shakespeares Stormen och tycker inte om den.
.
Jag upplever den som en stökig skiss och jag var tvungen att titta på personförteckningen HELA tiden. I Stormen utspelas nästan ingenting – i princip allting återberättas eller planeras utan att genomföras.

Den var inte det minsta rolig, men som en trött parafras på Shakespeare, med alltför bekanta temata: svekfulla kungabröder, två tramsiga fyllon, en trogen tjänare, "spelet bakom kulisserna", ordvitsar, plumpheter och referenser till antik mytologi, de unga älskande, förvecklingarna vi har full inblick i men inte dem de berör – vilka inte heller ser de "osynliga" sagoväsen som försöker påverka den knappa styrfarten i händelseförloppet med sitt trolleri, och till sist en avslutande, sentimental och publikfriande, monolog.
.
Man kan ju självklart uppfatta pjäsmanus som varande till sin form och av nödvändighet skissartade, men Stormen är verkligen en vattnig soppa. Det hela påminner mig om den banaldramaturgiska stommen i en brödernamarxfilm.

Tänker på Macbeth, som är väldigt spännande och verbalt spirituell: inte alls lik Stormen, som är helt ospännande i sin tillgjorda friluftsteatralitet och malande koketterande språk.
.
Kan det verkligen vara så stor skillnad?
.
Stormen tråkade ut mig oerhört.

Hur som helst är Stormen Shakespeares näst sista pjäs, skriven över 15 år efter En midsommarnattsdröm, omkring tio år efter Hamlet och fem, sex år efter Macbeth.
.
*
.
År 1948 upptäcks den femte av Uranus månar och döps till Miranda.
.
Miranda är latin och betyder "beundransvärd"; "underbar". William Shakespeare var först att använda detta adjektiv som namn på en person. (Miranda i Stormen är i vilket fall det äldsta exemplet.)
.
Namnen på Uranus satelliter (av vilka det sedan år 2003 finns 27 stycken) är en hyllning till Shakespeare, och till Stormen i synnerhet.

Inte mindre än tio av satelliterna har namn efter rollerna i Stormen: Miranda, Ariel, Caliban, Stephano, Trinculo, Sycorax, Setebos, Prospero, Ferdinand och Francisco.
.
De övriga satelliterna heter Oberon (En midsommarnattsdröm), Titania (En midsommarnattsdröm), Cordelia (Kung Lear), Ophelia (Hamlet), Bianca (Så tuktas en argbigga/Othello), Cressida (Troilus och Cressida), Desdemona (Othello), Juliet (Romeo och Julia), Portia (Köpmannen i Venedig), Rosalind (Som ni behagar), Cupid (Timon av Aten), Puck (En midsommarnattsdröm), Perdita (En vintersaga), Mab (Romeo och Julia), Margaret (Mycket väsen för ingenting/Rikard III/Henrik IV) och - helt mysteriöst - Umbriel och Belinda: två namn hämtade ur Alexander Popes The Rape of the Lock.
.
Varför är 2 av de 27 satelliterna döpta efter en annan författares skönlitterära figurer?
.
Och varför just Pope och varför döptes en år 1851 (då man kände till de fyra största månarna) och ytterligare en år 1986 (då antalet kända satelliter med hjälp av Voyager 2 i ett slag ökar från 6 till 16).
.
Jag vet inte.
.
Jag antar att astronomer får döpa sina upptäckter till vad de vill.
.
Men varför Alexander Pope och The Rape of the Lock?
.
Det är en gåta för mig. Pope är verksam över hundra år efter Shakespeare. Nu var Alexander Pope ansvarig för redigering och utgivning av Shakespeares samlade verk i början av 1700-talet, och i hans egen bok bok (Våldet på Belindas låck. Comisk hjältedigt af Alexander Pope, 1712) finns visserligen också en Ariel. Men ändå.
.
Hm…

Det finns ett par kuriosa om Alexander Pope som roar mig :
.
Pope var god vän med sir Isaac Newton.

...gravitation ...matematik ...astronomi.
.
Pope översatte BÅDE Iliaden och Odyssén till engelska.
.
"It is a pretty poem, Mr. Pope, but you must not call it Homer."
//Richard Bentley


Pope var ovanligt kortvuxen: han var bara 137 cm lång.
.
Ha! Ha! Ha!
.
Det var den i Hannover födde engelsmannen sir Frederick William Herschel (eller om du så vill: Friedrich Wilhelm Herschel) som år 1781 upptäckte planeten Uranus och han ville döpa den efter den engelske kungen George III till "Georgia", "King Georges planet" eller något liknande i en käckt rojalistisk rövslickarreverens.

Det hade faktiskt varit roligare om Uranus i stället hetat Kung Georg och varit, som Uranus är nu, omsnurrad av älvor och troll (Oberon, Titania, Caliban, Sycorax, Setebos, Cupid, Puck och Mab). För i levande livet var kung Georg III verkligen galen.
.
(I en film från 1994 är Nigel Hawthorne och Helen Mirren kungaparet: The Madness of King George.)

Samtidens tidiga 1800-tal kallade den nya planeten för "Herschel" och först efter astronomens död (1822) kommer man att döpa planeten efter den antika grekiska himmelsguden Uranos. (Att guden heter Uranos och planeten Uranus beror på latinisering av det grekiska namnet.)
.
Uranos, som var himlen, var gift med Gaia, som var jorden.
.
Kuriöst nog var Gaia också mor till Uranos.
.
Alltså: alltings urtillstånd är Chaos = det oordnade tomrummet.

Ur Chaos uppstår Gaia = Jorden.
.
Gaia ger upphov till:
Tartaros = Underjorden
Uranos = Himlen
Okeanos = Havet.
.
Uranos och Gaia fick en massa fula barn: mytologiskt viktigast av dessa är titanerna, som enligt lögnaren Hesiodos var 5 till antalet (men andra källor listar fler, t. ex, 17 stycken). Annan avkomma till Uranos och Gaia var cykloper och hekatoncheirer (vilka var och en hade hundra händer (som deras namn ju upplyser dig om) och femtio huvuden). Dessa två sistnämnda sorterna av barn var för vidriga att ha att göra med tyckte pappa Uranos som kastade ner dem i den mörkaste delen av underjorden. Uranos föraktade även titanerna, men dessa gick i alla fall an att se på utan att kväljas.
.
Småningom kom titanen Kronos att göra fadersuppror i förbund med mamma Gaia. Det gick till så att när Uranos tänkte sig att ligga med Gaia kom Kronos uppdykande med en lie och skar kuken av honom och kastade den i havet där den (till alla efterkommandes stora glädje) blev till marken vi bebor. Blodstänket från lemmen förvandlades till jättar och ur skinnslamsorna uppstod kärleksgudinnan Afrodite.
.
Jodå..Så att.

Kronos äktar därefter sin syster Rhea och hon föder flera barn men rädd som Kronos är för att bli störtad från regerandet (som han själv störtat sin far) äter han upp sina barn. "Systerfrun" lyckas dock lura honom att äta upp en sten inlindad i tyg i stället för det sjätte barnet: den lille Zeus...
.
...som när han växt upp till man tvingar pappa Kronos att svälja ett av farmor Gaia hopkokat kräkmedel varefter Kronos spyr fram Zeus syskon: Hestia, Demeter, Hera, Hades och Poseidon.
.
Sedan gifter sig Zeus med sin syster Hera och den gudomliga inaveln kan fortsätta.
.
*
.
Astronomin är fylld av historia och sagor och spretar tematiskt åt många olika håll. Där blandas arabiska, egyptiska, grekiska, latinska, poetiska och skabrösa litterära associationer. På så vis är astronomi i hög grad besläktat med William Shakespeares dramatik.