cykloper

.
Hesiodos upplyser att cykloperna var tre till antalet: Arges, Brontes och Steropes. Vilket ju är rena rama rappakaljan och en nästan förolämpande inskränkt uppgift då det ju enligt Odysséen har funnits flera sådana varelser. Varför vidgår inte Hesiodos (som otroligt nog levde bara någon generation efter Homeros) existensen av Polyfemos.

Ja, jag vet inte.

Men Hesiodos var antagligen idiot.

Och apropå cykloper.
Apollon slog en gång ihjäl en cyklop.
Apollons son Asklepios var (som du redan vet) läkekonstens gud och gick omkring och botade sjuka och väckte också upp döda till livet. Denna renässansverksamhet retade underjordens makter, vilka klagade hos Zeus som tyckte att det var en rimlig klagan varför han dödade Asklepios med en åskvigg. Detta harmade Apollon som dock inte vågade sig på Zeus, men han dödade en cyklop. Nämligen den som hade tillverkat åskviggen.

Jaha. Ja. Så kan det gå.

Ordet cyklop är ju alltjämt ett levande ord i språket och har i våra dagar kommit till ny användning i samband med diverse tekniska påfund. I vetenskapliga sammanhang har ordet begagnats länge. Cyclopes heter sålunda ett släkte myrslokar, och ett släkte loppkräftor heter Cyclops.
.
ur Antikens historier, Alf Henrikson, 1958.